De stemlogopedist

Wat doet een stemlogopedist nu eigenlijk? Met welke klachten kun je bij hem of haar terecht en hoe ziet een behandeltraject er uit?

Een stemlogopedist is een logopedist die zich gespecialiseerd heeft in (het werken met mensen met) stemklachten. Maar niet alleen mensen met stemklachten kunnen bij ons terecht. Ook mensen die problemen ervaren op het gebied van adem, zang, slikken, articulatie of presentatietechnieken kunnen bij haar terecht. In de praktijk zien we dat veel van deze klachten met elkaar samen hangen of tegelijkertijd voorkomen. Jij kunt je hier als cliënt bewust van zijn, maar soms blijkt dat er meer aan de hand is dan jij zelf in eerste instantie dacht. Het is de taak van de logopedist om dit op te merken in haar onderzoek en haar bevindingen met jou te delen.

Hieronder een aantal klachten waar je mee terecht kunt bij een stemlogopedist:

Stemklachten:

 • Een hese of schorre stem
 • Het gevoel dat er ‘iets in de keel zit’
 • Last van veelvuldig schrapen, kuchen of hoesten
 • Vaak last hebben van keelpijn

Slikklachten:

 • Pijn bij het slikken
 • Bepaald(e) etenswaren of drinken niet (goed) weg kunnen krijgen
 • Wederom het gevoel dat er ‘iets in de keel zit’

Ademklachten:

 • Bij hyperventilatie
 • COPD
 • Astma
 • Een hoge, oppervlakkige ademhaling

Daarnaast kun je bij haar terecht voor articulatie (als je bijvoorbeeld slecht te verstaan bent of zeer snel spreekt) en presentatietechnieken. Mensen die veel vergaderingen leiden, presentaties moeten geven voor hun werk, of veelvuldig spreker zijn op evenementen kunnen ook klachten of problemen ervaren tijdens het spreken en/of het uitvoeren van hun werkzaamheden. Een stemlogopedist kan je hiermee helpen.

In eerste instantie meld je je aan bij de logopedist, waarna een intakegesprek volgt. Tijdens dit intakegesprek vertel je wat er aan de hand is en waar de logopedist je bij kan helpen. Zij zal op haar beurt vragen stellen om je hulpvraag zo goed mogelijk in kaart te brengen en te kijken waar eventuele punten liggen die meteen al aangepast kunnen worden. In veel gevallen kan ze bij de eerste afspraak al wat tips meegeven die je direct kunt toepassen. Ook zal ze onderzoek uitvoeren, waarbij ze kijkt naar je stemgebruik, je adempatroon en eventuele andere zaken die te maken kunnen hebben met de oorzaak van je klachten. Vanuit daar wordt een behandelplan opgesteld, de logopedist bespreekt dit plan met je en vertelt hierbij waar ze met jou aan gaat werken. In sommige gevallen ben je binnen een paar sessies klaar, in andere gevallen duurt het wat langer om de geleerde technieken in je systeem te krijgen.

Door middel van oefeningen zorgen jullie er samen voor dat je een nieuw soort ‘spreekgedrag’ (of adempatroon) aanleert, wat het oude, minder efficiënte spreekgedrag zal vervangen. Het is van belang dat de oefeningen worden opgevolgd en dat je deze oefeningen ook thuis uitvoert. Des te meer oefenmomenten je gedurende de week invoert, des te sneller je klacht zal verdwijnen. Het is eigenlijk hetzelfde als leren fietsen: hoe vaker je het doet, op verschillende momenten van de dag of op meerdere dagen in de week, hoe sneller je het fietsen onder controle zult krijgen en je het uiteindelijk op de automatische piloot doet. Met spreken en ademen werkt het ook zo.

Bij een heel aantal van onze therapeuten kun je daarnaast ook terecht voor een strottenhoofdmassage. Het is geen therapie op zich, maar het wordt toegepast als onderdeel van het behandeltraject wat je doorloopt. Wanneer er sprake is van veel spanningen in de spieren in je hoofd- en halsgebied, kunnen deze spieren het moeilijk vinden om weer te ontspannen. Zeker wanneer je spieren langere tijd vrijwel constant gespannen zijn, zullen de spieren dit als een normaal patroon gaan zien. Door deze spieren te masseren en te stretchen, wordt er een signaal afgegeven naar de hersenen, die de spieren weer laat ontspannen en ze weer terug laat gaan in hun originele, ontspannen, staat. Zo’n massage wordt vrijwel altijd in meerdere sessies achter elkaar toegepast, zodat de spieren sneller in hun originele staat gaan staan – dit om je nieuwe speekgedrag sneller te kunnen bevorderen.