Het proces

Van aanmelding tot afsluiting

De aanmelding

Bij aanmelding bel of mail je naar de praktijk waar je graag begeleid zou willen worden. In de meeste gevallen kan er meteen een afspraak gemaakt worden voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek vertel je wat er aan de hand is en waar de logopedist je bij kan helpen. Zij zal op haar beurt vragen stellen om je hulpvraag zo goed mogelijk in kaart te brengen en te kijken waar eventuele punten liggen die meteen al aangepast kunnen worden. In veel gevallen kan ze bij de eerste afspraak al wat tips meegeven die je direct kunt toepassen.


Het onderzoek

Afhankelijk van de agenda zal de logopedist de eerste keer of een volgende keer onderzoek uitvoeren, waarbij ze kijkt naar je stemgebruik, je adempatroon en eventuele andere zaken die te maken kunnen hebben met de oorzaak van je klachten. Vanuit daar wordt een behandelplan opgesteld: de logopedist bespreekt dit plan met je en vertelt hierbij waar ze met jou aan gaat werken. In sommige gevallen ben je binnen een paar sessies klaar, in andere gevallen duurt het wat langer om de geleerde technieken in je systeem te krijgen.


De behandelingen

Tijdens de behandelingen krijg je een voor jou op maat gemaakt pakket aan behandeltechnieken waar je samen met de logopedist mee gaat werken. De effectiviteit van de behandelingen staat of valt met een goede samenwerking tussen therapeut en cliënt. Door middel van oefeningen zorgen jullie er samen voor dat je een nieuw soort ‘spreekgedrag’ (of adempatroon) aanleert, wat het oude, minder efficiënte spreekgedrag zal vervangen. Het is van belang dat de oefeningen worden opgevolgd en dat je deze oefeningen ook thuis uitvoert. Des te meer oefenmomenten je gedurende de week invoert, des te sneller je klacht zal verdwijnen. Het is eigenlijk hetzelfde als leren fietsen: hoe vaker je het doet, op verschillende momenten van de dag of op meerdere dagen in de week, hoe sneller je het fietsen onder controle zult krijgen en je het uiteindelijk op de automatische piloot doet. Met spreken en ademen werkt het ook zo.

Advertentie
%d bloggers liken dit: